Treceți la conținutul principal

RETORICA

Retorica, la fel ca limbajul trupului, este un sistem de semnalizare natural. Unora ne este dăruit mai mult, altora mai puţin. Unii avem o capacitate mai mare de convingere, alţii mai puţină. Unii dintre noi o fac prin construcţia lingvistică, alţii prin expresia fizică stârnind încrederea auditoriului, cei mai buni prin ambele. În oricare dintre cazuri, tehnicile respective se pot deprinde. Nu înseamnă că toţi vom convinge pe toţi în viitor. În continuare vor fi cei dăruiţi natural mai mult decât ceilalţi, dar cei nedăruiţi vor putea conceptualiza respectivele metode şi prin urmare vor fi mai puţin vulnerabili la convingeri care să nu fi fost traduse de propria raţiune, iar cei dăruiţi şi care fac din asta o carieră, combinând conştient respectivele metode, vor optimiza propriile rezultate.

Internetul este limbaj. În primul rând limbaj, chiar dacă în sincretism de coduri. Şi, limbaj fiind, pe lângă capacităţile sale estetice, morale, etc. este vulnerabil la viciile curente ale limbajului, în special la acela de a convinge preopinentul să judece sau să procedeze aşa cum n-ar fi făcut-o niciodată lăsat singur, cu alte cuvinte la manipulare.

Desigur că manipularea este un fenomen complex, că are nevoie de anume contexte pentru a fi eficientă, că uneori este chiar pozitivă (să spunem, o propagandă fină contra corupţiei, a semidoctismului - în find, este ceea ce, pe lângă valoarea estetică, aduc piesele lui Caragiale, şi nimeni nu cred să fie contra unei asemenea propagande), dar până una-alta, un minim instrumentar deconstructiv al discursului pe care-l citim ne poate ajuta să vedem: ce anume vrea vorbitorul să credem şi, mai ales, dacă vrea să credem asta prin argumentaţie sau organic, sentimental.

De ce ar fi rău ca un vorbitor să ni se adreseze eminamente organic? Fiindcă cel care vrea să fie crezut şi urmat astfel fie ne dispreţuieşte gândirea şi astfel nu vrea să ne facă părtaşi la o argumentaţie onestă, fie nu are această argumentaţie, punctele pe care le susţine nu se pot susţine sau nu are el instrumentarul necesar şi atunci doreşte să-l urmăm fie într-o credinţă dubioasă, cu neputinţă de demonstrat, fie pe o cale care să ocolească raţiunea, deci să ne facă să gândim-facem ceva contra noastră înşine.

În afară de a face efortul de imaginaţie de a vă gândi la asemenea calupuri luând în consideraţie că fiecare ins astfel "înrămat" are o familie, face dragoste, copii, baie, doarme şi mânâncă, atenţia poate fi foarte utilă dacă o ţinem focalizată pe impersonale. Cine este subiectul frazelor în care "se vrea, se face, se cere, se impune"? De obicei acesta este corolarul generalizărilor, ori că privesc un alt grup care trebuie să ne devină odios la finalul discursului, fie că suntem noi înşine care să ne simţim datori a gândi într-un anume fel.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Povestea unei pisici otravite

Nu stiu cati dintre voi sunteti propreari de animale si ati trecut prin asa ceva. Aici ma refer la caini, pisici,iepuri etc. Am si eu o psicuta(vagaboanda)negra in vasta de 2 ani, mama pentru a 2 oara,prima data de un puiut iar acum de trei golanasi. Ea nu este o pisicuta care sa stea doar in casa.De mica a cochetat si pe afara. Ieri se care afara dimineata sa-si faca treburile apoi vine inapoi se duce pe la puiuti ii linge putin le da lapte, se culca putin dupa care se trezeste si incepe sa umble prin casa. Nimic anormala pana aici. Mergand ea tot asa, dintr-o data observ ca tot isi scutura picioarele. .MI-am dat seama ca ceva nu e in regula cu ea(nefacand asa ceva pana atunci niciodata). O iau in brate ma uit in ochii ei cam tulburi, si simt cum ii tremura piciorusile (muschii). O pun jos pe covor.Incearca sa se ridice si sa merga dar i se impleticesc picioarele si tot cade.Incepe sa se agraveze din ce in ce mai tare. Rasufla din ce in ce mai repede, iar contractiile muschilor sunt ...

lectia de istorie-carol cel mare

Nascut la 2 aprilie 742, Carol cel Mare, fondatorul Imperiului carolingian, a fost rege al francilor din anul 768. În timpul domniei sale a cucerit Italia si a fost încoronat cu titlul de Imperator Augustus de papa Leon al III-lea, pe 25 decembrie 800, într-o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus. A fost primul conducator al unui imperiu în Europa occidentala de la prabusirea Imperiului Roman. Se pare ca Prüm este localitatea în care s-a nascut fiul lui Pepin cel Scurt, din dinastia merovingienilor si al Bertradei, cel care va fi supranumit Carol cel Mare. În anul 768, la moartea tatalui sau, Carol a împartit tronul cu fratele sau, Carloman, care a murit în 771. Carol a domnit apoi singur asupra francilor proaspat trecuti la crestinism, dar care nu renuntasera definitiv la obiceiurile barbare. Asupra statului franc condus de Carol planau mai multe pericole. În Sachsen, nordul Germaniei de azi, se aflau sasii care continuau sa se închine zeilor barbari. În sud, se af...