Treceți la conținutul principal

puterea mastii

Tentaţia de a fi un altul. Nu e ceva nou, ba, chiar este una dintre întrebările pe care adversarii Web-ului, bănuitorii şi cârcotaşii, au pus-o de la bun început. În ce măsură ştim cu cine avem de-a face? Asta pe de o parte. În ce măsură ne putem scinda personalitatea, putem fi cineva complet diferit, putem înşela încrederea celui cu care stăm de vorbă.

Există exemple celebre ale câtorva navigatori de Web care au izbutit ca ani de-a rândul să joace roluri complet diferite de personalitatea lor de zi cu zi. Mai ales schimbările de sex sunt notabile. Am şi eu astfel de experienţe. Tentaţia este ludică, deşi majoritatea ne aflăm, odată pe Internet, deja la vârsta la care să ştim că nu orice joc e şi nevinovat.

Şi ludicul vine din multe direcţii aici. Pe de o parte este plăcerea mascării, a carnavalului, mult mai veche decât tehnologia, înscrisă în datele genetice ale fiinţei. Supoziţiile celuilalt, mai ales eronate, pe de altă parte, ne fac să zâmbim, ne fac să ne simţim superiori, câteodată să hohotim. Apoi mai este momentul în care ştim cu cine avem de-a face, dar această cunoaştere este unidirecţională. Înşelăciunea, moral, nu este permisă, dar este, fără îndoială, cu rădăcini adânci în mecanismul nostru de gândire. Varianta sa light este când cei doi parteneri de discuţie se dezvăluie treptat fiecare simţindu-se la rândul său învingător sau învins la jocul de-a ghicitul.

Dacă am fi mai conştienţi de ce punem noi înşine în cei pe care-i întâlnim poate că aprecierea ar fi mai obiectivă... dar desigur atât de trunchiată, încât plăcerea prieteniilor pe Internet ar fi pusă serios sub semnul întrebării.

Şi atunci? Nu concluzii am aici de tras. Omul poate să fie stilul pentru Balzac, dar secolul acesta l-a dat pe Pessoa. Morala pe sârmă e o balerină atât de îndemânatică pe cât o vrem noi, nici mai mult, nici mai puţin, după cum fiecare ştim să râdem frumos sau hidos, după făptură.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Povestea unei pisici otravite

Nu stiu cati dintre voi sunteti propreari de animale si ati trecut prin asa ceva. Aici ma refer la caini, pisici,iepuri etc. Am si eu o psicuta(vagaboanda)negra in vasta de 2 ani, mama pentru a 2 oara,prima data de un puiut iar acum de trei golanasi. Ea nu este o pisicuta care sa stea doar in casa.De mica a cochetat si pe afara. Ieri se care afara dimineata sa-si faca treburile apoi vine inapoi se duce pe la puiuti ii linge putin le da lapte, se culca putin dupa care se trezeste si incepe sa umble prin casa. Nimic anormala pana aici. Mergand ea tot asa, dintr-o data observ ca tot isi scutura picioarele. .MI-am dat seama ca ceva nu e in regula cu ea(nefacand asa ceva pana atunci niciodata). O iau in brate ma uit in ochii ei cam tulburi, si simt cum ii tremura piciorusile (muschii). O pun jos pe covor.Incearca sa se ridice si sa merga dar i se impleticesc picioarele si tot cade.Incepe sa se agraveze din ce in ce mai tare. Rasufla din ce in ce mai repede, iar contractiile muschilor sunt ...

lectia de istorie-carol cel mare

Nascut la 2 aprilie 742, Carol cel Mare, fondatorul Imperiului carolingian, a fost rege al francilor din anul 768. În timpul domniei sale a cucerit Italia si a fost încoronat cu titlul de Imperator Augustus de papa Leon al III-lea, pe 25 decembrie 800, într-o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus. A fost primul conducator al unui imperiu în Europa occidentala de la prabusirea Imperiului Roman. Se pare ca Prüm este localitatea în care s-a nascut fiul lui Pepin cel Scurt, din dinastia merovingienilor si al Bertradei, cel care va fi supranumit Carol cel Mare. În anul 768, la moartea tatalui sau, Carol a împartit tronul cu fratele sau, Carloman, care a murit în 771. Carol a domnit apoi singur asupra francilor proaspat trecuti la crestinism, dar care nu renuntasera definitiv la obiceiurile barbare. Asupra statului franc condus de Carol planau mai multe pericole. În Sachsen, nordul Germaniei de azi, se aflau sasii care continuau sa se închine zeilor barbari. În sud, se af...