Treceți la conținutul principal

puterea mastii

Tentaţia de a fi un altul. Nu e ceva nou, ba, chiar este una dintre întrebările pe care adversarii Web-ului, bănuitorii şi cârcotaşii, au pus-o de la bun început. În ce măsură ştim cu cine avem de-a face? Asta pe de o parte. În ce măsură ne putem scinda personalitatea, putem fi cineva complet diferit, putem înşela încrederea celui cu care stăm de vorbă.

Există exemple celebre ale câtorva navigatori de Web care au izbutit ca ani de-a rândul să joace roluri complet diferite de personalitatea lor de zi cu zi. Mai ales schimbările de sex sunt notabile. Am şi eu astfel de experienţe. Tentaţia este ludică, deşi majoritatea ne aflăm, odată pe Internet, deja la vârsta la care să ştim că nu orice joc e şi nevinovat.

Şi ludicul vine din multe direcţii aici. Pe de o parte este plăcerea mascării, a carnavalului, mult mai veche decât tehnologia, înscrisă în datele genetice ale fiinţei. Supoziţiile celuilalt, mai ales eronate, pe de altă parte, ne fac să zâmbim, ne fac să ne simţim superiori, câteodată să hohotim. Apoi mai este momentul în care ştim cu cine avem de-a face, dar această cunoaştere este unidirecţională. Înşelăciunea, moral, nu este permisă, dar este, fără îndoială, cu rădăcini adânci în mecanismul nostru de gândire. Varianta sa light este când cei doi parteneri de discuţie se dezvăluie treptat fiecare simţindu-se la rândul său învingător sau învins la jocul de-a ghicitul.

Dacă am fi mai conştienţi de ce punem noi înşine în cei pe care-i întâlnim poate că aprecierea ar fi mai obiectivă... dar desigur atât de trunchiată, încât plăcerea prieteniilor pe Internet ar fi pusă serios sub semnul întrebării.

Şi atunci? Nu concluzii am aici de tras. Omul poate să fie stilul pentru Balzac, dar secolul acesta l-a dat pe Pessoa. Morala pe sârmă e o balerină atât de îndemânatică pe cât o vrem noi, nici mai mult, nici mai puţin, după cum fiecare ştim să râdem frumos sau hidos, după făptură.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce inseamna paradisul?!

Oamenii vor paradisul si fac cele mai ingrate gesturi pentru a-l atinge. Ce inseamna paradisul?! O stare de beatitudine, in care poti sa arunci o privire asupra propriului eu multumit, detasat si oarecum desprins sau dimpotriva asaltat de realitatea palpabila, un paradis artific involuntara. Cuvintele capata intelesuri noi, nebanuite si esti uimit de asociatiile de idei, de varietatea sensurilor, de intensitatea cu care se impun. Fascinatia in fata acestei lumi a cuvintelor pe care o descoperi in tine va mai dura o vreme. Asocierile de idei devin din ce in ce mai bizare si o usoara senzatie de ameteala te face mai nesigur. Iti spui ca poate ar fi mai bine sa te asezi. Sentimentul de buna dispozitie persista si-ti place starea asta de bine. Acum e momentul in care realitatea din jurul tau se trasnforma. Daca esti un spirit cultivat, iubitor de forma, culoare, frumos vei asista la un spectacol uimitor. Caci stimulul actioneaza asupra naturalului, nu-ti atribuie o alta identi

Povestea unei pisici otravite

Nu stiu cati dintre voi sunteti propreari de animale si ati trecut prin asa ceva. Aici ma refer la caini, pisici,iepuri etc. Am si eu o psicuta(vagaboanda)negra in vasta de 2 ani, mama pentru a 2 oara,prima data de un puiut iar acum de trei golanasi. Ea nu este o pisicuta care sa stea doar in casa.De mica a cochetat si pe afara. Ieri se care afara dimineata sa-si faca treburile apoi vine inapoi se duce pe la puiuti ii linge putin le da lapte, se culca putin dupa care se trezeste si incepe sa umble prin casa. Nimic anormala pana aici. Mergand ea tot asa, dintr-o data observ ca tot isi scutura picioarele. .MI-am dat seama ca ceva nu e in regula cu ea(nefacand asa ceva pana atunci niciodata). O iau in brate ma uit in ochii ei cam tulburi, si simt cum ii tremura piciorusile (muschii). O pun jos pe covor.Incearca sa se ridice si sa merga dar i se impleticesc picioarele si tot cade.Incepe sa se agraveze din ce in ce mai tare. Rasufla din ce in ce mai repede, iar contractiile muschilor sunt

8 sfaturi in negociere

1. Numele Partenerului de negociere Fie ca vorbim despre nume, fie despre prenume, oamenilor le place sa li se pronunte numele. Pentru a retine numele persoanei este important ca, imediat dupa ce facem cunostinta cu ea sa folosim numele de cateva ori. Un secret este acela de a folosi chiar si la telefon numele persoanei de la capatul celalalt al firului, iar daca dorim un impact maxim trebuie, ca intr-o conversatie sa–i folosim ca ultim cuvant numele, cum ar fi: „Va doresc o zi buna, domnule Rujoiu” , „O sa va sun eu maine, domnule Rujoiu” sau „A fost o adevarata placere sa va intalnesc, domnule Rujoiu” etc. Trebuie sa retinem ca este important sa folosim numele celui cu care vorbim, dar mai ales in finalul discutiei, iar daca se poate, numele acestuia sa fie chiar ultimul cuvant. 2. Asezarea in incapere In principiu, pozitia cea mai dezavantajoasa este cu spatele la usa si cu fata la geam. Aceasta este o pozitie care creeaza disconfort, in primul rand pentru ca totdeaunea vei avea un