Treceți la conținutul principal

Scutiti de la plata asigurarii obligatorii

In normele de aplicare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, aprobate prin Ordinul CSA nr. 6/2011, se prevede ca, "in cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social si care au in proprietate constructii cu destinatia de locuinta, asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor se plateste de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in conformitate cu prevederile art. 50 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/201”.

Pentru aplicarea acestor prevederi, Ministerul Muncii a elaborat proiectul de HG pentru modificarea art.50 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011.

Astfel, Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale in contul PAID si Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor vor incheia un protocol prin care plata primei de asigurare sa fie realizata la nivel central, pe baza listei cuprinzand persoanele beneficiare de ajutor social.

O analiza efectuata de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale releva faptul ca, pentru aproximativ 60%, din beneficiarii de ajutor social prima de asigurare nu poate fi achitata din dreptul aferent unei singure luni, aceasta reprezentand mai mult de o treime din prestatie. Conform Ministerului Muncii, pentru primul contingent de beneficiari de ajutor social pentru care se va plati prima de asigurare obligatorie a locuintei, Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale a identificat, la nivel national, un numar de aproximativ 70.000 proprietari de locuinte pentru care ar fi necesara suma totala de aproximativ 4 milioane lei.

In acelasi timp, in proiectul de HG se prevede ca prima de asigurare se deduce din suma cuvenita ca ajutor social si nu poate fi mai mare de o treime din acesta. De asemenea, in situatia in care din prima plata a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrala reprezentand prima de asigurare, atunci deducerea se reporteaza si asupra drepturilor ulterioare, pana la concurenta valorii integrale a primei de asigurare.

Totodata, daca dreptul la ajutorul social inceteaza inainte de recuperarea integrala a sumelor reprezentand prima de asigurare, familia, respectiv persoana singura care a beneficiat de ajutorul social are obligatia de a achita diferenta ramasa in termen de maximum 3 luni de la încetarea dreptului.

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor prevede ca suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Astfel, prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a 20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 Euro pentru locuintele de tip B.

Polita de asigurare va fi valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce inseamna paradisul?!

Oamenii vor paradisul si fac cele mai ingrate gesturi pentru a-l atinge. Ce inseamna paradisul?! O stare de beatitudine, in care poti sa arunci o privire asupra propriului eu multumit, detasat si oarecum desprins sau dimpotriva asaltat de realitatea palpabila, un paradis artific involuntara. Cuvintele capata intelesuri noi, nebanuite si esti uimit de asociatiile de idei, de varietatea sensurilor, de intensitatea cu care se impun. Fascinatia in fata acestei lumi a cuvintelor pe care o descoperi in tine va mai dura o vreme. Asocierile de idei devin din ce in ce mai bizare si o usoara senzatie de ameteala te face mai nesigur. Iti spui ca poate ar fi mai bine sa te asezi. Sentimentul de buna dispozitie persista si-ti place starea asta de bine. Acum e momentul in care realitatea din jurul tau se trasnforma. Daca esti un spirit cultivat, iubitor de forma, culoare, frumos vei asista la un spectacol uimitor. Caci stimulul actioneaza asupra naturalului, nu-ti atribuie o alta identi

Povestea unei pisici otravite

Nu stiu cati dintre voi sunteti propreari de animale si ati trecut prin asa ceva. Aici ma refer la caini, pisici,iepuri etc. Am si eu o psicuta(vagaboanda)negra in vasta de 2 ani, mama pentru a 2 oara,prima data de un puiut iar acum de trei golanasi. Ea nu este o pisicuta care sa stea doar in casa.De mica a cochetat si pe afara. Ieri se care afara dimineata sa-si faca treburile apoi vine inapoi se duce pe la puiuti ii linge putin le da lapte, se culca putin dupa care se trezeste si incepe sa umble prin casa. Nimic anormala pana aici. Mergand ea tot asa, dintr-o data observ ca tot isi scutura picioarele. .MI-am dat seama ca ceva nu e in regula cu ea(nefacand asa ceva pana atunci niciodata). O iau in brate ma uit in ochii ei cam tulburi, si simt cum ii tremura piciorusile (muschii). O pun jos pe covor.Incearca sa se ridice si sa merga dar i se impleticesc picioarele si tot cade.Incepe sa se agraveze din ce in ce mai tare. Rasufla din ce in ce mai repede, iar contractiile muschilor sunt

8 sfaturi in negociere

1. Numele Partenerului de negociere Fie ca vorbim despre nume, fie despre prenume, oamenilor le place sa li se pronunte numele. Pentru a retine numele persoanei este important ca, imediat dupa ce facem cunostinta cu ea sa folosim numele de cateva ori. Un secret este acela de a folosi chiar si la telefon numele persoanei de la capatul celalalt al firului, iar daca dorim un impact maxim trebuie, ca intr-o conversatie sa–i folosim ca ultim cuvant numele, cum ar fi: „Va doresc o zi buna, domnule Rujoiu” , „O sa va sun eu maine, domnule Rujoiu” sau „A fost o adevarata placere sa va intalnesc, domnule Rujoiu” etc. Trebuie sa retinem ca este important sa folosim numele celui cu care vorbim, dar mai ales in finalul discutiei, iar daca se poate, numele acestuia sa fie chiar ultimul cuvant. 2. Asezarea in incapere In principiu, pozitia cea mai dezavantajoasa este cu spatele la usa si cu fata la geam. Aceasta este o pozitie care creeaza disconfort, in primul rand pentru ca totdeaunea vei avea un