23.7.11

Nu este obligatoriu sa porti centura de siguranta daca :

In timpul deplasarii pe drumurile publice, soferul si pasagerii unui autoturism sunt obligati sa poarte centura sau dispozitivele de siguranta omologate. In caz contrar, ei risca sa primeasca o amenda din clasa I de sanctiuni (2 – 3 puncte-amenda), cuprinsa intre 134 si 201 de lei. La aceasta suma de bani se adauga si 2 puncte de penalizare.

E important de stiut ca infantii mai mici de trei ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate, in timp ce copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor.

Totusi, Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier stabileste, la articolul 97, si categoriile de persoane care nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta. Astfel, sunt exceptate de la aceasta obligatie:

conducatorii auto care stationeaza;
conducatorii auto care executa manevra de mers inapoi;
femeile in stare vizibila de graviditate;
conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;
instructorii auto, pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice;
examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere;
persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta.
In ceea ce priveste persoanele din ultima categorie, acestea sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia.

Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta sunt prevazute in Ordinul MS nr. 1246/2011 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

Astfel, potrivit acestui act normativ, afectiunile care contraindica purtarea centurii de siguranta sunt:

sindroame hemoragipare;
sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
leucemii acute si cronice;
mielom multiplu;
limfoame maligne;
ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa;
status post toracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, 3 luni postoperator;
by-pass extraanatomic axilo-femural;
pace-maker cardiac recent montat;
afectiuni acute ale sanului;
obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta.
Ordinul MS mai precizeaza ca certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se elibereaza intr-un singur exemplar, la cerere, de catre medicii din orice unitate sanitara in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act.

De asemenea, potrivit actului normativ citat, medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este raspunzator pentru consecintele neutilizarii centurii de siguranta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu