Treceți la conținutul principal

se vehiculeaza schimbari

Se vehiculeaza in lumea internetului o serie de variante de imbunatatire. Simplistii cer o banda mai larga, de parca latimea unei autostrazi ar putea fi marita la infinit. Si chiar daca ar fi asa, aceasta e problema esentiala?

Sa luam un exemplu devenit banal. Cineva cauta si indiferent de complexitatea interpelarii, indiferent de bogatia de informatii detinute in baza de date, este inevitabila o lista din care putine sint datele interesante. Poate ar trebui sa spunem ce e acela "interes". Sa plecam de la ambiguitatea unei sintagme. Intr-o anumita masura o selectie de cuvinte poate avea o multime de interpretari in functie de cel care o defineste. Este aproape imposibil sa putem preciza intr-un lant semantic toate nuantele astfel incit sa fie creata o biunuvocitate intre inteles si sintagma data. Va exista intotdeauna cineva care va dori - daca nu chiar altceva - macar putin diferit.

Atunci poate solutia minunata ar fi un alt tip de interactivitate intre individ si Internet. Plecind de la premiza ca transformam individul din pasiv in activ din punct de vedere al recunoasterii lui de catre Internet, vom defini aceasta interactivitate ca fiind biunivoca. Nu numai Internetul se va dezvalui, dar si individul se va defini Internetului. Aceasta definire nu are in vedere date de identificare, ci, mai ales, date privind profilul lui sau modul de comportament fata de anumite pagini de web.

De exemplu daca acel individ se va fi definit ca un antropolog, o cautare cu cuvintul cheie "Egipt" il va scuti de liste de hoteluri. Desigur ideea e mai complexa si cere o oarecare rigurozitate.

Dar este putin probabil ca simplele transformari cantitative sa rezolve ceva in noianul de cuvinte, imagini, filme, muzici din care e acum compus Internetul. Suntem inca in stadiul de haos primordial. Geneza inca nu a inceput. Doar adunam fericiti bucati de lume si le punem mai mult sau mai putin ordonat intr-o mare gramada. Sansa ca sa vina cineva si sa desparta, pamintul de ape, lumina de intuneric, este minimala.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Povestea unei pisici otravite

Nu stiu cati dintre voi sunteti propreari de animale si ati trecut prin asa ceva. Aici ma refer la caini, pisici,iepuri etc. Am si eu o psicuta(vagaboanda)negra in vasta de 2 ani, mama pentru a 2 oara,prima data de un puiut iar acum de trei golanasi. Ea nu este o pisicuta care sa stea doar in casa.De mica a cochetat si pe afara. Ieri se care afara dimineata sa-si faca treburile apoi vine inapoi se duce pe la puiuti ii linge putin le da lapte, se culca putin dupa care se trezeste si incepe sa umble prin casa. Nimic anormala pana aici. Mergand ea tot asa, dintr-o data observ ca tot isi scutura picioarele. .MI-am dat seama ca ceva nu e in regula cu ea(nefacand asa ceva pana atunci niciodata). O iau in brate ma uit in ochii ei cam tulburi, si simt cum ii tremura piciorusile (muschii). O pun jos pe covor.Incearca sa se ridice si sa merga dar i se impleticesc picioarele si tot cade.Incepe sa se agraveze din ce in ce mai tare. Rasufla din ce in ce mai repede, iar contractiile muschilor sunt ...

lectia de istorie-carol cel mare

Nascut la 2 aprilie 742, Carol cel Mare, fondatorul Imperiului carolingian, a fost rege al francilor din anul 768. În timpul domniei sale a cucerit Italia si a fost încoronat cu titlul de Imperator Augustus de papa Leon al III-lea, pe 25 decembrie 800, într-o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus. A fost primul conducator al unui imperiu în Europa occidentala de la prabusirea Imperiului Roman. Se pare ca Prüm este localitatea în care s-a nascut fiul lui Pepin cel Scurt, din dinastia merovingienilor si al Bertradei, cel care va fi supranumit Carol cel Mare. În anul 768, la moartea tatalui sau, Carol a împartit tronul cu fratele sau, Carloman, care a murit în 771. Carol a domnit apoi singur asupra francilor proaspat trecuti la crestinism, dar care nu renuntasera definitiv la obiceiurile barbare. Asupra statului franc condus de Carol planau mai multe pericole. În Sachsen, nordul Germaniei de azi, se aflau sasii care continuau sa se închine zeilor barbari. În sud, se af...