Petrecând mai mult timp pe Internet, răsfoind site după site, ajungi să te întrebi printre atâtea şi atâtea informaţii care mai de care mai diferite... unde sunt copiii?
Iar daca ai măcar un dram de răbdare să cauţi mai îndeaproape, nu vei fi dezamăgit, pentru că până şi pe acest tărâm virtual copiii şi-au făcut simţită prezenţa.
Incontestabil, Internetul este al tuturor.
Şi atunci te întrebi de ce nu ar putea fi posibil ca un colţişor de net să fie al lor. O lume doar a lor, în care să te simţi şi tu din nou copil, împreună cu ei, să percepi lumea aşa cum o percep ei şi să simţi că într-adevăr totul este posibil în lume, că trebuie doar să crezi şi să îţi dai frâu liber imaginaţiei.
Adevărata viziune a copiilor despre ceea ce îi înconjoară, despre visurile lor, o poţi vedea şi poate chiar înţelege mai bine în acele minunate galerii virtuale în care sunt expuse cele mai frumoase lucrări ale copiilor: pictură, încercări de sculptură şi mai ales poezii şi poveşti scrise de ei.
Poate că la prima vedere ar putea părea oarecum naive, însă curând îţi vei da seama că sunt totuşi adevărate opere de artă, imortalizând o bucăţică din universul copilăriei.
Cele mai frumoase poveşti, care ne-au încantat şi pe noi la vârsta aceea, acum pot fi găsite şi pe Internet. Înarmaţi-vă cu puţină răbdare pentru a le căuta, pentru că dacă vă veţi regăsi faţă în faţă cu prieteni de mult uitaţi, Dorothy din Vrăjitorul din Oz, personajele din lumea cărţilor fraţilor Grimm, veţi vedea că merită osteneala.
Desigur, din tot acest univers nu lipseşte nici latura sa educativă. După ce copii s-au delectat citind păţăniile personajelor favorite, sunt destule site-uri în care prietenii lor din poveştile citite să le ceară ajutorul, iar pentru a îi scoate din bucluc, există o mulţime de probleme de toate soiurile care trebuiesc rezolvate, de la gramatică şi până la ştiinţele exacte ale matematicii.
De aceeaşi parte a baricadei, în încercarea de da o mână de ajutor copiilor, marea majoritate a organizaţiilor non-guvernamentale din întreaga lume oferă informaţii cât mai detaliate pe site-urile lor, despre programele aflate în desfăşurare şi despre posibilitatea fiecăruia de a se implica în încercarea de a oferi copiilor cât mai multe şanse de a îşi pune în valoare calităţile şi de a se afirma.
Deşi dreptul la libera informaţie este unul dintre cele mai importante drepturi ale omului, Internetul este o lume mult poate un pic prea "colorată" pentru copii, existând destule probleme în viaţa de zi cu zi pentru a le mai facilita "şansa" de a se pune faţă în faţă cu unele aspecte puţin mai... întunecoase pentru lumea plină de lumină a copiilor.
Tocmai din acest motiv exista unele programe care vin în ajutorul părinţilor pentru a încerca să ghideze copii spre site-uri mai potrivite pentru ei. Aceste softuri sunt însă din păcate deocamdată departe de a fi cu adevărat eficiente.
Privind însă în ansamblu, Internetul oferă copiilor nu doar acces la nenumărate informaţii preţioase, ci şi, de ce nu, o şansă reală de afirmare. Pentru că dacă Internetul este viitorul şi viitorul este al copiilor, atunci Internetul este şi al copiilor.
Articol scris de Tiberiu Ban
Comentarii
Trimiteți un comentariu