Treceți la conținutul principal

absurda nu a devenit peste noapte

Cu mai bine de un an în urmă îmi imaginam ce bine ne-ar şedea să renunţăm la ceea lume urbană, să ne dedulcim la iarbă verde, cântec de păsări şi zgomot de râu, îndeplinind în acelaşi timp sarcinile care ni se cer printre ziguratele cartierelor de blocuri ale oraşelor. Sigur pentru cei care pot să se lipsească de prezenţa fizică la muncă, fiindcă aşa de absurdă n-am devenit peste noapte să vă recomand un chirurg prin e-mail, nici o maseuză HTTP. Nu văd însă de ce un proiectant, un desenator, un creator de modă ar fi musai buni numai pe asfalt.

Mi se părea atunci mie - optimismul bolnav - îndepărtată ipoteza aceasta, aproape, aproape utopică, dar nu chiar de tot. Şi uite că ajunserăm noi cu revista aceasta la numărul - matură vârstă la bipezi, plină tinereţe, aş zice, la publicaţiile pe fir - şi semne bune anul îşi croieşte. Fiindcă de o parte îi văd pe cei de la Fundul Moldovei că-şi traseră lumea în ogradă, iar acum, revenind în judeţul Arad, în primul ziar ce-l deschisei, ce-mi văzură ochii?

Păi, ce să-mi vază: cum un întreprinzător cu imaginaţie s-a pus pe crescut potârnichi, ale căror ouă însă, mai 'nainte de a fi clocite încă, zburară spre profitul frumos al crescătorului, pe aripile Internetului, care spre Columbia, care spre Portugalia, care mai aproape, spre Bulgaria.

Nu, categoric, lucrurile nu stau în ţara asta în care, din cincizeci în cincizeci de ani pare că totul rămâne încă de făcut. Fragilul fir şi încă mai fragilul satelit nu ne ajută numai la modul cel mai general, ci - foarte concret şi simplu - în viaţa noastră cea de toate zilele.

Compensare naturală - în măsura în care omul e un dat natural pe pământ - la alienarea civilizaţiei Occidentale, leac la înapoierea din care mereu încercăm noi ceilalţi să ne smulgem, uşă pentru puterile fiecăruia, fie că e vorba de creatorul lui Amazon.com, fie de arădeanul cu ograda plină de potârnichi, ori de bănăţeanul care s-a gândit sa crească struţi, Internetul îşi face loc în viaţa noastră cu mai mult succes - pare-se - decât pasta de dinţi. Cum însă rezultatele sunt şi mai vizibile şi mai rapide decît ale acesteia din urmă, să sperăm că exempla trahunt şi, firele întinse peste glob vor aduce acea modificare de gândire.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Povestea unei pisici otravite

Nu stiu cati dintre voi sunteti propreari de animale si ati trecut prin asa ceva. Aici ma refer la caini, pisici,iepuri etc. Am si eu o psicuta(vagaboanda)negra in vasta de 2 ani, mama pentru a 2 oara,prima data de un puiut iar acum de trei golanasi. Ea nu este o pisicuta care sa stea doar in casa.De mica a cochetat si pe afara. Ieri se care afara dimineata sa-si faca treburile apoi vine inapoi se duce pe la puiuti ii linge putin le da lapte, se culca putin dupa care se trezeste si incepe sa umble prin casa. Nimic anormala pana aici. Mergand ea tot asa, dintr-o data observ ca tot isi scutura picioarele. .MI-am dat seama ca ceva nu e in regula cu ea(nefacand asa ceva pana atunci niciodata). O iau in brate ma uit in ochii ei cam tulburi, si simt cum ii tremura piciorusile (muschii). O pun jos pe covor.Incearca sa se ridice si sa merga dar i se impleticesc picioarele si tot cade.Incepe sa se agraveze din ce in ce mai tare. Rasufla din ce in ce mai repede, iar contractiile muschilor sunt ...

lectia de istorie-carol cel mare

Nascut la 2 aprilie 742, Carol cel Mare, fondatorul Imperiului carolingian, a fost rege al francilor din anul 768. În timpul domniei sale a cucerit Italia si a fost încoronat cu titlul de Imperator Augustus de papa Leon al III-lea, pe 25 decembrie 800, într-o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus. A fost primul conducator al unui imperiu în Europa occidentala de la prabusirea Imperiului Roman. Se pare ca Prüm este localitatea în care s-a nascut fiul lui Pepin cel Scurt, din dinastia merovingienilor si al Bertradei, cel care va fi supranumit Carol cel Mare. În anul 768, la moartea tatalui sau, Carol a împartit tronul cu fratele sau, Carloman, care a murit în 771. Carol a domnit apoi singur asupra francilor proaspat trecuti la crestinism, dar care nu renuntasera definitiv la obiceiurile barbare. Asupra statului franc condus de Carol planau mai multe pericole. În Sachsen, nordul Germaniei de azi, se aflau sasii care continuau sa se închine zeilor barbari. În sud, se af...