Treceți la conținutul principal

cele mai poluate 10 locuri de pe Tera

Cele mai poluate 10 locuri de pe Tera

Criteriile ordonării acestor locaţii au fost: toxicitatea contaminării, probabilitatea ca aceasta să ajungă la oameni (mai ales la copii), numărul de oameni afectaţi. Nici o localitate din Statele Unite sau Uniunea Europeană nu se află pe această listă. Dar aceasta nu înseamnă că noi, vesticii, suntem nevinovaţi. Metalele folosit în produsele folosite de noi au fost poate produse la unul din aceste centre foarte foarte poluante, de oameni cu sănătatea şubrezită serios din cauza acestei poluări.

1. Sumqayit, Azerbaijan - Aceasta locaţie are nefericirea de a fi recunoscută drept cea mai poluată zonă din lume conform listei a celor mai poluate locuri de pe Glob a Institutului Blacksmith. Poluarea aceasta este moştenirea pe care industria sovietică a lăsat-o Azerbaijianului. Sumqayit este un oraş cu 275.000 de mii de locuitori, iar industriile ale căror urme le poartă astăzi sunt industria grea, industria uleiului, industria chimică. Într-adevăr, în epoca sovietică, oraşul acesta era era unul dintre cele mai mari centre ale producţiei chimice din lume. In urmă acestei poluări, posibilitatea ca oamenii din zonă să facă cancer este cu 22 până la 51 la sută mai mare decât pentru locuitorii din alte zone ale ţarii. În plus, copiii de aici suferă de o mulţime de defecte genetice, de la întarziere mintală pînă la boli ale oaselor. “Cam 120.000 de tone de emisii dăunatoare au fost eliberate anual în atmosferă, chiar ş mercurul“, spune Richard Fuller, fondatorul Fundaţiei Blacksmith, o organizaţie a sănătăţii mediului înconjurător, cu sediul in New York. ”Incă mai sunt o mulţime de gropi industriale netratate”.

2. Cernobîl, Ucraina - După cum ştim cu toţi, aici a avut loc în 1986 cel mai mare accident nuclear din lume, când unul din reactoarele nucleare ale centralei de la Cernobîl a explodat. Chiar dacă reactorul a fost îngropat în beton, radioactivitatea din zonă este înca foarte mar, afactează aproximativ 5,5 milioane de locuitori. Se asteaptă mereu să crească numărul de cazuri de cancer tiroidian.

3. DzerzHinsk, Rusia – Cei 300.000 de mii de locuitori ai acestui centru al fabricării de substanţe chimice în timpului Războiului Rece au una dintre cele mai scăzute speranţe de viaţa din lumea întreagă. Şi aceasta din cauza injectării directe a poluării în pămînt. ”Durata medie de viaţă este undeva în jurul a 45 de ani”, spune Sthepan Robinson, directorul Crucii Verzi din Elveţia, un grup care militează pentru protejarea mediului înconjurător şi care a contribuit la realizarea acestui raport. Această durată medie de viaţă este cu 20 de ani mai mică decât media populaţiei ruseşti şi la jumătate din cea a populaţiei ţărilor vestice.

4. Kabwe, Zambia – Este al doilea oraş ca mărime din Zambia. Până în 1994 a găzduit una dintre cele mai mari topitorii de plumb din lume. În urma acestei întâmplări, întregul oraşul a fost contaminat cu plumb, care poate dăuna serios creierului şi nervilor, mai ales la copii şi la fetuşi.

5. La Oroya, Peru - Desi aici traieşte doar o mică comunitate de oameni, de aproape 35.000 de suflete, este unul dintre cele mai poluate locuri de pe Glob din cauza vastei extracţii a plumbului, zincului şi a cuprului de către compania americană Doe Run.

6. Linfel, China - Un oraş in mijlocul marilor zăcăminte de cărbune chineze din provincia Shanxi, Linfen are peste 3 milioane de locuitori care se sufocă din cauza prafului şi poluării aerului şi care beau arsenic scurs din combustibilul fosil.

7. Norilsk, Rusia - Acest oraş deasupra Cercului Acrctic conţine cel mai mare complex de topire a metalelor din lume. Prin urmare, are aerul cel mai poluat din lume. Nu există nicio bucăţica de iarbă şi niciun fel arbust pe o rază de 30 de kilometri în jurul oraşului, spune Fuller. ”Contaminarea cu metale grele se găseşte chiar şi la aproximativ 60 de kilometrii depărtare.”

8. Sukinda, India – Găzduişte cea mai mari mină de cromit şi peste 2.6 milioane de suflete . Cromiult este oxid natural dublu de fier şi crom, cubic, metalic, negru, întâlnit în rocile eruptive. Cromitul este cel ce face oţelul să fie inoxidabil. Este de asemenea folosit în multe alte domenii. Apele din această vale conţin substanţe cancerigene datorită marilor depozite de deşeuri minerale depozitate de-a lungul râului Brahmani.

9. Tianying, China - Centrul de producţie al plumbului din China, oraşul Tianying are 160.000 de locuitori, dar prezintă o concentraţie a pumbului în aer şi în sol de 8.5 până de 10 ori mai mare faţa de cea prevăzută de standardele naţionale. Concentraţia de plumb în recolte este de 24 de ori mai mare faţă de normal.

10. Vapi, India - Acest oraş se afla la capătul centurii industriale indiene, în statul Gujarar. Aici au fost aruncate gunoaiele a peste 1000 de fabricanţi de substanţe petroliere, pesticide, medicamente şi alte subtanţe chimice. Este drept că companile tratează apa uzată şi scot mare parte din murdăria din ea. Dar cum gunoiul eliminat nu are unde să fie depozitat, el este aruncat în natură.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce inseamna paradisul?!

Oamenii vor paradisul si fac cele mai ingrate gesturi pentru a-l atinge. Ce inseamna paradisul?! O stare de beatitudine, in care poti sa arunci o privire asupra propriului eu multumit, detasat si oarecum desprins sau dimpotriva asaltat de realitatea palpabila, un paradis artific involuntara. Cuvintele capata intelesuri noi, nebanuite si esti uimit de asociatiile de idei, de varietatea sensurilor, de intensitatea cu care se impun. Fascinatia in fata acestei lumi a cuvintelor pe care o descoperi in tine va mai dura o vreme. Asocierile de idei devin din ce in ce mai bizare si o usoara senzatie de ameteala te face mai nesigur. Iti spui ca poate ar fi mai bine sa te asezi. Sentimentul de buna dispozitie persista si-ti place starea asta de bine. Acum e momentul in care realitatea din jurul tau se trasnforma. Daca esti un spirit cultivat, iubitor de forma, culoare, frumos vei asista la un spectacol uimitor. Caci stimulul actioneaza asupra naturalului, nu-ti atribuie o alta identi

Povestea unei pisici otravite

Nu stiu cati dintre voi sunteti propreari de animale si ati trecut prin asa ceva. Aici ma refer la caini, pisici,iepuri etc. Am si eu o psicuta(vagaboanda)negra in vasta de 2 ani, mama pentru a 2 oara,prima data de un puiut iar acum de trei golanasi. Ea nu este o pisicuta care sa stea doar in casa.De mica a cochetat si pe afara. Ieri se care afara dimineata sa-si faca treburile apoi vine inapoi se duce pe la puiuti ii linge putin le da lapte, se culca putin dupa care se trezeste si incepe sa umble prin casa. Nimic anormala pana aici. Mergand ea tot asa, dintr-o data observ ca tot isi scutura picioarele. .MI-am dat seama ca ceva nu e in regula cu ea(nefacand asa ceva pana atunci niciodata). O iau in brate ma uit in ochii ei cam tulburi, si simt cum ii tremura piciorusile (muschii). O pun jos pe covor.Incearca sa se ridice si sa merga dar i se impleticesc picioarele si tot cade.Incepe sa se agraveze din ce in ce mai tare. Rasufla din ce in ce mai repede, iar contractiile muschilor sunt

8 sfaturi in negociere

1. Numele Partenerului de negociere Fie ca vorbim despre nume, fie despre prenume, oamenilor le place sa li se pronunte numele. Pentru a retine numele persoanei este important ca, imediat dupa ce facem cunostinta cu ea sa folosim numele de cateva ori. Un secret este acela de a folosi chiar si la telefon numele persoanei de la capatul celalalt al firului, iar daca dorim un impact maxim trebuie, ca intr-o conversatie sa–i folosim ca ultim cuvant numele, cum ar fi: „Va doresc o zi buna, domnule Rujoiu” , „O sa va sun eu maine, domnule Rujoiu” sau „A fost o adevarata placere sa va intalnesc, domnule Rujoiu” etc. Trebuie sa retinem ca este important sa folosim numele celui cu care vorbim, dar mai ales in finalul discutiei, iar daca se poate, numele acestuia sa fie chiar ultimul cuvant. 2. Asezarea in incapere In principiu, pozitia cea mai dezavantajoasa este cu spatele la usa si cu fata la geam. Aceasta este o pozitie care creeaza disconfort, in primul rand pentru ca totdeaunea vei avea un